Mała czarna, zawsze na topie – podnosi nastrój, wydajność, pobudza

Rośliny kawowca, słynne były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Ich owoce zbierano wówczas ze stanowisk naturalnych. Trudno dzisiaj rozstrzygnąć, w jaki sposób kawa dotarła do Polski. Czy dotarła do nas drogą morską z Holandii, czy drogą lądową z Turcji.

ziarna kawy

Autor: Andreas Poike
Źródło: http://www.flickr.com
Wiadomo tylko, że zjawiła się z końcem XVII wieku. Duża większość z nas, nie wyobraża sobie wczesnych godzin rannych albo leniwego popołudnia, bez jej filiżanki. I mimo, że łączymy ją tradycyjnie z Włochami, którzy wymyślili większość określeń naszym ukochanym kawowym miksom – latte, cappuccino, machiatto, to jednak najwięcej napoju na świecie piją Skandynawowie. Tymczasem, kawa – napój sporządzany z palonych, a potem zmielonych ziaren kawowca, pochodzi z Etiopii.

Porównaj: Palarnia Kawy Elephant

Pobudza, przyspiesza przemianę materii i poprawia zdolność pracy mózgu. A ponadto ma w sobie przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za starzenie się organizmu. Dzisiaj spożywanie kawy ma ogromną rolę w życiu towarzyskim. Jak utrzymują eksperci picia kawy, obok powszechnie znanego wpływu kofeiny, podstawowego komponentu tego napoju, który wzmaga czynności serca, podwyższa ciśnienie krwi, działa przeciwsennie, posiada jeszcze jedną istotną cechę – predyspozycje do rozluźniania języków. Co przy kawiarnianym stole jest niezwykle ważne.

Te ciekawe posty posiadają swą kontynuację. Pragniesz się z nią zaznajomić? Więc idź do serwisu (https://serwiskawowy.pl/) i tam rozkoszuj się frapującymi informacjami.

Wysokiej jakości kawa ziarnista sklep internetowy ma pełny asortyment. W ofertach sklepów odnaleźć możemy m.in. kawy ziarniste naturalne, należące do odmiany Arabica, uznawane za najsmaczniejsze na świecie, jak również kawy smakowe czy kawy rozpuszczalne.

latte

Autor: Baileys
Źródło: Baileys
O najlepszej jakości kawy świadczy jej bukiet. Kawa ziarnista Arabica, wywodzi się z lasów deszczowych etiopskiego regionu Kaffa w górach Jemenu. Na zboczach Jemenu, od paru tysięcy lat, po dzień dzisiejszy rośnie dzika odmiana krzewu Arabica. Wysoko w górach owoce kawy dojrzewają dłużej, ale zyskują za to bogatszy, bardziej złożony smak i aromat. Kawa Arabika ma w sobie najmniejsze ilości kofeiny spośród wszystkich uprawianych przez człowieka rodzajów kawy. Spożywając kawę, przygotowaną na wiele sposobów przez bardzo oryginalne urządzenia, pamiętajmy, że każda używka w nadwyżce może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Obyśmy tylko nie chcieli pobijać rekordu Balzaka, który pisząc swoje książki, wypijał w ciągu jednej nocy do 40 filiżanek kawy.
Copyright © All right reserved. | Theme: Business Click by eVisionThemes