Otwieramy lokal gastronomiczny. O czym trzeba pamiętać? Co jest najważniejsze? Jak umeblować taki lokal?

Wyposażenie i otwarcie lokalu gastronomicznego to duży koszt. Właśnie z tej przyczyny tak istotne jest sprawne zgranie każdego z elementów, to znaczy rozpoczynając od wystroju, przez wyposażenie, kończąc na potrawach. To istotnie sposób, jak restauracja jest urządzona i wyposażona określona charakter takiego miejsca. Jakie musi być wyposażenie?

strona www

Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com

Najbardziej ważna jest spójność i funkcjonalność. Ważne są również jak najniższe koszty utrzymania, lecz bez przesady, gdyż jest w stanie się to obrócić przeciwko nam. Jeśli mówimy o wyborze wyposażenia, to musi być ono też uzależnione nie tylko od wyglądy, ale także od trwałości materiałów, z których zostało wykonane. Rozpocznijmy od wyposażenia kuchni, ponieważ ta sprawa jest równie ważna, co żyrandole (informacje) sali czy karty menu restauracji. Powinno być właściwie przemyślane, jak planujemy urządzić pomieszczenia kuchenne. Musimy się zastanowić, jakie wyposażenie będzie pasować do charakteru całego lokalu.

kawa

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Sporo początkujących restauratorów często popełnia generalny błąd, ponieważ zakupuje drogie wyposażenie, żeby następnie z niego nie korzystać.

Kupno tego typu sprzętu powinno być dobrze przemyślany, tak by najlepiej wykorzystać jego możliwości. Kolejnym, istotnym aspektem w zakresie wyposażenia kuchni jest również jej charakter. Coraz częściej spotykamy więc restauracje, gdzie kuchnia jest otwarta na salę, czyli klienci mogą do niej zaglądać. W takiej okoliczności sprzęt oraz jego rozmieszczenie musi być nie tylko funkcjonalne, ważny jest też wygląd kuchni. Chyba nikt nie ma wątpliwości, iż najistotniejsze miejsce w lokalu gastronomicznym to jej wnętrze. To przede wszystkim jedyne miejsce, jakie widzą klienci, to też miejsce od którego zależy opinia na jego temat.

Wnętrze ma decydujący wpływ na tego typu kwestie, czy restauracja będzie służyć jako miejsce spotkań towarzyskich czy raczej służbowych. Dlatego bardzo istotny jest dobranie takich przedmiotów, jak stoły, meble, dekoracja, lecz także karty dań czy nawet przyprawniki (przyprawniki). To właśnie one, czasami te najbardziej drobne szczegóły decydują o tym, czy kolejny gość zdecyduje się na nasz lokal. Wnętrza i menu powinny być ze sobą zgrane, a co istotne muszą odpowiadać wybranej przez nas grupie docelowej. To wszystko jest niezwykle ważne i ma naprawdę duży wpływ na to, czy nasz lokal gastronomiczny odniesie sukces.
Copyright © All right reserved. | Theme: Business Click by eVisionThemes