
Na straży przestrzegania odpowiednich norm oraz przepisów stają systemy opracowane przez specjalistów i wdrażane przez wszystkie jednostki, które mają kontakt z żywnością.Haccp pozwala ograniczać realne zagrożenia
Haccp jest systemem, którego obowiązkiem jest rozpoznawanie oraz określenie zagrożeń, jakie mogą mieć miejsce na każdym etapie produkcji czy transportu żywności. System pomaga również odkryć metody na eliminację punktów zagrożenia i zagwarantowania żywności doskonałej jakości zgodnej z bezpieczeństwem oraz higieną. Na chwilę obecną wymogiem wprowadzania systemu haccp obejmowane są wszystkie zakłady, które zajmują się produkcją bądź rozprowadzaniem produktów spożywczych. W każdym przedsiębiorstwie zostaje powołany określony zespół, który trudni się określaniem zagrożeń, eliminowaniem ich i wypełnianiem odpowiednich raportów.
IFS – europejski standard, jaki pozwala nawiązać współpracę handlową

Standardem bezpieczeństwa żywności, jaki ściśle nawiązuje do Haccp jest Ifs – opinie na nasz temat -. Jest to międzynarodowy wzorzec, jaki został powołany do życia z początkiem XXI wieku w celu synchronizowania zasad i kryteriów, jakimi oceniani mieli być producenci produktów żywnościowych. Wdrożenie standardu Ifs wymaga wcześniejszego wprowadzenia systemu Haccp, jak także przeprowadzenia dokumentacji pochodzenia dostaw i znalezienia i eliminowania zagrożeń powiązanych z bezpieczeństwem żywności. Standard IFS (–> certyfikat zgodności gost r – do pobrania:: nasz odsyłacz – ifs) odznacza się dużym uznaniem w Niemczech i Francji, przez co jest na terenie tych państw wyjątkowo przestrzegany.
Wyślij swych pracowników na kursy
Zarówno właściciele zakładów zajmujących się produkcją oraz obrotem żywnością, jak ich pracownicy, mają możliwość brać udział w szkoleniach i kursach tyczących wprowadzania zasad bezpieczeństwa i higieny żywności. Na takich szkoleniach ma się możliwość otrzymać wiele nowych informacji dotyczących norm i standardów mających zastosowanie przy pracy z żywnością, jak też przygotować się do wdrażania systemu w własnym zakładzie.