
Od noży wymagamy, by były ostre jak najdłużej, aby się nie wyszczerbiały i naturalnie nie rdzewiały. Niezależnie od tego który to nóż. Ważne jest jednak, by dobrze o nie dbać. Musimy pamiętać o regularnym ostrzeniu. Jeśli tylko producent nie poleca inaczej – trzeba ostrzyć nóż przed każdym użyciem. Tępy nóż jest nie tylko nieużyteczny – bo na przykład strzępi i rwie włókna mięsa zamiast je kroić, ale również może być bardzo niebezpieczny.
Jeżeli zaciekawił Cię ten wątek, to po przejściu na stronę (https://magicplay.pl/?pl_automaty-z-nagrodami,36) znajdziesz więcej podobnych informacji, które zapewne okażą się warte uwagi.
Gdy używamy tępego noża, wkładamy w to dużo więcej siły, więc dużo łatwiej o skaleczenie, czasami bardzo poważne.
Jeśli do tej pory nie mieliśmy do czynienia z naprawdę ostrymi nożami i kupimy sobie jakiś wysokiej jakości komplet, choćby właśnie Ontario Knives, musimy nauczyć się kroić od podstaw. W internecie możemy wyszukać bardzo wiele filmów prezentujących właściwą technikę krojenia. Wystarczy trochę potrenować, by używać noża jak dobry szef kuchni.

Dobry nóż przydaje się także, gdy wyjeżdżamy. Nieważne, czy wybieramy się na kemping, do lasu na grzyby, czy generalnie gdzieś na łono natury, ostry nóż warto mieć pod ręką. Największą popularnością, od zawsze cieszą się scyzoryki szwajcarskie. Zawsze zdają egzamin doskonale, zatem dobrze jest taki mieć.